Patienter med rätttill tandvårdsstöd
Patienter med rätt tilltandvårds-stöd
Alla patienter har olika upplevelser och utmaningar under ett tandläkarbesök och ibland behövs specialiserad tandvård.
Vi hjälper personer som lider av svår tandvårdsrädsla eller har någon form av funktionsnedsättning eller sjukdom vilket gör det svårt att klara konventionell tandvård.
Vilket tandvårdsstöd är du berättigad till?
Statligt tandvårdsstöd
För vuxna finns olika tandvårdsstöd, det statliga tandvårdsstödet samt tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Det senare ges till vuxna med särskilda behov av tandvårdsinsatser.
Det statliga tandvårdsstödet i Sverige innebär att alla vuxna får ett årligt tandvårdsbidrag (ATB). Du behöver inte ansöka om detta bidrag utan det dras av direkt när du ska betala för ditt tandvårdsbesök. Även ett högkostnadsskydd innefattas.
Försäkringskassan administrerar även ett annat tandvårdsbidrag, ett så kallat särskilt tandvårdsbidrag (STB). Detta ges till personer med viss sjukdom eller funktionsnedsättning som innebär risk för försämrad tandhälsa. Det kan användas till förebyggande tandvårdsåtgärder som exempelvis undersökning och tandrengöring.
Stöd finansierat av region Stockholm
Du som har vissa sjukdomar, funktionsnedsättningar eller ett stort behov av vård och omsorg kan vara berättigad till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift. Isåfall kostar ett besök i tandvården lika mycket som ett besök i sjukvården. Då gäller även sjukvårdens högkostnadsskydd och frikort.
Din läkare gör en bedömning och skriver ett särskilt intyg där denne utgår ifrån vilken sjukdom eller funktionsnedsättning du har. I intyget görs en beskrivning av hur sjukdomen eller funktionsnedsättningen påverkar din förmåga att ta hand om dina tänder och vilka problem som kan uppstå vid tandbehandling. Din läkare skickar sedan detta intyg till tandvårdsenheten i regionen som beslutar om du har rätt till tandvård till hälso- och sjukvårdsavgift och hur länge det gäller. Om du omfattas av LSS kan även biståndshandläggare, chef för ett särskilt boende eller en ansvarig sjuksköterska ha befogenhet att utföra intyg.
Du som patient har själv rätt att välja vem som ska utföra den nödvändiga tandvården.
N-tandvård: Nödvändig tandvård. Tandvårdsstödsintyg krävs. Erbjuds framförallt till personer inom äldre- och handikappomsorg. Det är det individuella behovet av omvårdnad som är avgörande ifall du omfattas av detta stöd eller ej. Den tandvård som avses är inriktad på att motverka smärta och obehag och att förbättra förmågan att äta och tala.
F-tandvård: Intyg om F-tandvård krävs. Omfattar tandvårdsbehandling till personer med stora svårigheter att sköta sin munhygien eller genomgå tandvårdsbehandling till följd av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. F-tandvård innefattar olika grupper, exempelvis psykisk funktionsnedsättning, reumatoid artrit och sällsynta diagnoser.
S-tandvård: Tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling under en begränsad tid. Det avser som regel patienter där sjukvården remitterat till tandvården i samband med olika medicinska ingrepp och där utredning av munhålestatus och/eller tandvårdsbehandling är en förutsättning eller diagnostisk hjälp för sjukvården. I S-tandvården ingår även behandling vid extrem tandvårdsrädsla och behandling med apnéskenor mot andningsuppehåll under sömnen.